20 februarie, Chișinău. Reprezentanții Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED) s-au întâlnit cu președinții asociațiilor de locatari din Chișinău, selectate în cadrul apelului lansat în octombrie 2023 de către CNED, care au beneficiat de asistența tehnică gratuită pentru elaborarea a 25 de rapoarte de audit energetic pentru blocurile multietajate, acțiune realizată cu sprijinul programului ,,Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

 

,,Eficiența energetică este unul dintre pilonii cheie ai sustenabilității și trebuie să ne concentrăm eforturile în această direcție. Prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), dorim să susținem proiectele de modernizare energetică în blocurile de locuințe, pentru a contribui la reducerea consumului de energie și la protejarea mediului înconjurător", a declarat Ion Muntean, directorul CNED.

 

În cadrul întâlnirii, președinții asociațiilor de locatari au fost informați despre rezultatele auditului energetic, despre măsurile identificate, costurile acestora și economiile de energie ce pot fi obținute urmare a implementării acestora. De asemenea, li s-a explicat procesul de accesare a resurselor financiare pentru implementarea măsurilor de eficientizare energetică în comunitățile lor prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), care urmează să fie aprobat de Guvern.

 

,,Aceste audituri energetice sunt foarte binevenite. Blocul nostru este din 1958, iar noi, în afară de o expertiză a acoperișului, nu am făcut nimic. Nu am avut o expertiză a blocului, nu aveam idee în ce stare este blocul locativ, iar acest raport de audit, ne-a oferit o analiză generală a strării blocului în care locuim” a comunicat Ludmila Rotaru, reprezentanta APC A0130 - 0126, din strada Bulgara 35, din Chișinău.

 

Întâlnirea s-a încheiat cu o angajare fermă din partea reprezentanților Asociațiilor de locatari de a consulta rezultatele auditurilor energetice cu proprietarii de apartamente pentru a identifica măsurile prioritare care urmează a fi propuse spre implementare. Decizia urmând a fi documentată într-un proces verbal al adunării generale a asociației care va servi drept bază pentru avansarea la următoarea etapă - elaborarea documentației tehnice de proiect. 

 

În acest context, pentru a asigura continuitatea proceselor și realizarea în termeni restrânși a acțiunilor planificate, în cadrul programului ,,Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, urmează a fi inițiat procesul de contractare a companiei care va asigura elaborarea documentației tehnice  menționate mai sus, în baza auditurilor energetice dezvoltate.

 

Reamintim că primii beneficiari de audituri energetice au fost identificați în baza apelului organizat în luna octombrie 2023 la care au fost depuse 34 dosare pentru 78 blocuri locative, dintre care 18 Asociații de Proprietari din Condominiu, 2 Asociații de Coproprietari din Condominiu, 7 Cooperative de Construcție a Locuințelor și 7 Întreprinderi de Gestionare a Fondului Locativ (ÎMGFL). În urma evaluării au fost selectate 25 de asociații de locatari din mai multe localități (Bălți, Strășeni, Ceadîr-Lunga și Chișinău) care au beneficiat de asistență tehnică gratuită la elaborarea auditurilor energetice.